Älgen som blev en gryta!

Att stycka en älg är inget man gör i en handvändning om man frågar mig, allra helst inte om man är hyfsat ny inom området. Det är tur att man har en del rutinerade gubbar i jaktlaget som kan vägleda ungspolingarna (Ung i sinnet).

Själv fick jag en bog tillkastad mig under styckningen och uttryckte lite försynt att denna vet jag inte hur den ska delas. Genast fick jag frågan vad jag gör hemma om jag ska stycka ett rådjur? Jag utryckte mig ganska snabbt med ordet ”FÄRS”. Alla skrattade naturligtvis och frågade om jag höll djuret i bakbenen och körde det helt genom kvarnen?

Skämt åsido tycker jag det är stor skillnad att navigera en älg än ett rådjur. Tittar man på ett styckningsshema är dom ju hyfsat lika men storleken är mera hanterlig och gör det lättare. Även de mera rutinerade jägarna har vissa problem med att veta exakt vad dom ska göra under styckningen och tar mer än gärna emot hjälp av de gamla. Det är tur att vi har en så stor spridning i åldrarna och erfarenhet i laget.

vacumälg

Söndagens älg gav oss en fin ranson kött var och kommer glädja våra magar en bra tid framöver. Till min stora lycka fick jag gå bärsärkargång med min nya vakuumpackare när jag kom hem. En helt fantastisk uppfinning om jag får säga det själv. Maten ser fräschare ut, håller sig mycket längre i både frys och kylskåp samt blir en trevligare gåva om man vill dela med sig av sin fångst.

Själv uppskattar jag nog ”FÄRSEN” mest ändå och därefter allt som man kan göra till grytbitar. Har sett en tendens på senaste tiden att det även har blivit grytbitar av en och annan stek. Stek i all ära men vad är godare än en riktigt mustig gryta gjord på fint mört älgkött och kokt potatis? Möjligtvis en mustig älggryta med kokt potatis och ett glas rödvin.

Tänkte dela med mig av ett recept som hyllning till helgens älg.

Denna variant har jag testat mig fram till genom att stjäla andras idéer och slänga in en touch av Sven i den. Hoppas den smakar!

8 portioner
Tillagas i Gjutjärnsgryta

Ingredienser:

1 kg älgkött grytbitar
3 dl porter
3 dl vatten
1,5 – 2 dl koncentrerad tranbärsjuice
2-3 dl grädde
1 bit rotselleri
1 st köttbuljong tärning eller motsvarande flytande buljong
2 st morötter
1 gul lök
2- 3 msk vetemjöl
Färsk Timjan
Lagerblad
Färsk Persilja
Rikligt med smör
Grovmalen svartpeppar
Salt
5-10 Svartpepparkorn

Tillvägagångssätt:
Putsa köttet och skär till lagom stora bitar.
Smält smöret i grytan och lägg i älgköttet. Låt bryna tillsammans med peppar och salt till fin färg i ca 5 min. Kan vara bra att bryna i omgångar så att inte allt kött bryns samtidigt.
Pudra på mjölet men se till att det hela tiden finns fett i grytan så det inte bränns.. Rör om i köttet så att det inte bildas klumpar. Tillsätt lök och rotfrukter.
Häll i Porter, juicen och vattnet så att det precis täcker köttet. Därefter i med buljong, örter, kryddor och salt.
Koka upp och låt sedan sjuda. Räkna med ca 3 timmar.
Häll i grädden och låt det puttra i ytterligare 15 min.
Provsmaka såsen. Tillsätta mer vatten, grädde, kryddor eller sötma (juicen) vid behov.
Toppa gärna med Persilja.

Servera med kokt potatis och ett glas rött vin!

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>