Handladdning – Vulkan, en bra allroundkula om vildsvin står på menyn

Då var det dags för ett nytt recept, inte på mat denna gång utan på en väldigt bra allroundammunition. Sedan oryxen introducerades 1996 har den tidigare storsäljaren vulkan haft en kraftig tillbakagång på den svenska marknaden, detta är inte konstigt då oryx är en mycket kompetent kula som fungerar utmärkt för jakt efter det mesta. Det finns dock en fördel med att jaga med vulkan och det är i just grisjakt. Grisens yttre lager med fett gör att när du skjuter den med en oryx expanderar kulan något längre in i grisen än vulkanen och fettlagred sluter sig runt kulhålet.

Detta innebär att i eftersökssituationer där grisen blivit skjuten med en oryx så kan det bli att inga blodspår lämnas. Däremot när grisen blivit skjuten med en vulkan som expanderar snabbare lämnas det oftare mycket tydligare blodspår vilket gör eftersöket lättare. Detta är inget jag märkt själv då jag aldrig skjutit någon gris men det har blivit förklarat för mig av mycket erfarna jägare/vapenhandlare och även bekräftat av Norma.

Detta är den främsta anledningen till vulkanens uppsving på marknaden de senaste åren, framförallt hos grisjägare. Så för en nybörjare som mig själv i jaktens fantastiska värld har jag blivit rådd att använda en vulcan som allroundkula i min .308. Är det så att man inte ska jaga gris finns det ingen anledning till att inte jaga med oryx. Självklart kan man dock ha mer än en ammunition om man känner för det men jag beslutade mig för att satsa på en rakt igenom.

Nu kommer säkert många att inte hålla med mig, för så är det ju alltid! Alla har ju sina egna åsikter skapade utefter andra erfarenheter och slutsatser och man bestämmer ju själv i slutändan vem man ska lyssna och tro på. Här kommer då receptet min mentor anser vara den bästa utefter sina 50 års erfarenhet inom skytte, vapenteknik och jakt. Tro på det eller ej, men det är vad jag ska ladda min Carl Gustaf med och som jag nu i kväll har ägnat tid till att ladda.

  • Krut, 40 grain, Norma 202
  • Kula 11,7 gram, Norma vulkan

Efter mina handladdningsäventyr de senaste månaderna har jag nu en ny pryl på önskelistan! En krutautomat!

som exempel:

charge-master-combo

RCBS Charge master combo

Jag håller på att bli galen med att få till rätt dosering utifrån de krutkvarnarna jag har jobbat med. Det går ju tillslut men det tar tid och man måste vara mycket noggrann med ljus och temperatur när man håller på. Nu finns det ju säkert dom som inte alls har problem med detta eller inte alls bryr sig om att vara lika noggrann som jag, men i just detta hänseende är jag lite anal :) och lat!

pacific

Dagens laddning 60 st .308 Vulcan

Man får väl hoppas att tomten är extra snäll i år och kommer med hårda julklappar! ;) (Hint till frun!) Har förstått att Lyman också har en variant som ska fungera bra. Ni som har tips på bra krutautomater får gärna höra av er! Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>