Rådjur – styckning och tillvaratagning

Nu för tiden är man nybörjare på många saker, en av de sakerna är vad man gör efter man fält sitt byte. Som jag nämnt tidigare har vi inte många naturliga kontakter runt om oss som kan förevisa och beskriva hur man ska gå tillväga med dessa delar.

Vad gör man då?

Jo man läser böcker, googlar nätet, läser forum, pratar med dem som eventuellt vet och kan mer än en själv. Det har blivit mycket av dessa sakerna på sista tiden och med vissa saker har det gått bättre än med andra. Idag var det dags för styckning av rådjuret som min fru Hanna sköt häromdagen.

Tyvärr har vi inget bra ställe att hänga djuret på som är kallt nog så vi har fått hänga det så kort tid som bara möjligt, dvs. 2 dygn. Vi har försökt hitta ett billigt kylskåp att bygga om till viltkyl, har dock  inte hittat något bra begagnat till ett överkomligt pris för detta ändamål ännu så garaget har fått duga denna gång.

Planen är att skaffa ett ca. 180 cm högt kylskåp med en Tenderum viltkylsats som ser ut att vara en både enkel och billig lösning för detta. Så fort vi hittat ett lämpligt kylskåpsobjekt sätter vi igång.

Tillsammans med Tenderums viltkylsfläkt är detta nog en god investering

Vi har nu haft rådjuret hängandes i vårt garage i en viltsäck sedan vi flådde djuret efter passningen, även passningen visade sig vara en utmaning för nybörjaren men efterföljande flåning var något enklare. Dock är vi båda glada att vi var två som fick hjälpas åt och slå våra något förvirrade huvuden ihop.

Idag började vi med att tvätta oss, våra verktyg, plocka fram plasthandskar och sopsäckar som skydd för vår köksö som fick tjänstgöra som styckbänk.

rdstyckning1

Ett stycke rådjur färdig för styckning

Som tur var hade vi funnit en bok som vägledde oss på ett bra sätt i processen och följde guiden i den steg för steg. (Jägarens nya kokbok : från jakt till dukat bord)

Köpet av denna bok visade sig vara en god investering

Vi började med att försöka analysera vad som var vad på djuret och efter en stund kändes det som vi hade skapat oss en korrekt bild. Vi högg då in på grovstyckningen och delade djuret utifrån den beskrivningen vi hade.

rdstyckning2

En bra bit på väg!

Vi tröstade oss under tiden med att blev något fel så fick vi bara lite mera färs att göra järpar av :). Som tur väl var så gick de flesta stegen ganska smidigt, kanske något långsamt men vi tog oss ändå framåt utan att förstöra allt för mycket. Efter en stund var vi färdiga med grovstyckning och skulle som nästa steg ge oss in i den något mer komplicerade urbeningen av baklår och framben.

rdstyckning3

Grovstyckat

Här blev det lite mer pillergöra, det visade sig att det inte är en självklarhet hur man får ut ett ben ur en muskel utan att förstöra den och vara tvungen att mala ner den till färs. Jag tror att vi lyckades hyfsat och inte behöver skämmas allt för mycket när vi bjuder släkten på rådjursstek nästa gång.

rdstyckning4

Packat och klart, färs nästa!

Nu återstod bara att mala ner de rester vi lokaliserat som ätbara och göra färs för framtida järpar mm. Kommer att testa några gamla nedärvda familjerecept framöver för att se vilket det bästa Järpreceptet kan se ut. Har ni några bra recept på rådjursjärpar liggande är ni välkomna att skicka dom till oss att prova.

rdstyckning5

Malning pågår!

När allt var förpackat i påsar kokade vi ben och övriga knotor till en god köttsoppa med morötter och potatis. Denna har vi nu avnjutit i kväll tillsammans med barnen som visade sig bli mätta och nöjda. Vi är dock nog allra nöjdast över ett gott utfört arbete:).

Vi är båda eniga om att få möjligheten att kunna vara med vid en styckning av en något mer kunnig person skulle hjälpa mycket! Framförallt att få lära sig de trix och knep som måste finnas där ute för att underlätta tillvaratagningen, samt att kunna finstycka några av de detaljer vi denna gång hoppade över  till förmån av att ha stora söndagstekar att tillgå.

Vi höres!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>