Virisen – en lappländsk pärla!

En kväll för ett antal månader sedan bestämde jag och min fru att vi skulle resa upp fjällen, åka turskidor och ägna oss åt isfiske. Vi letade runt på internet för att hitta något som skulle vara lite mer äventyrlig än de vanliga platserna de flesta fjällturister väljer. Vi hittade så småningom en plats vid namn Virisen som var något mer avlägset beläget och verkade passa våra önskemål som handen i handsken.

Virisen visade sig vara en hyffsad stor sjö ca 5 mil ifrån Tärnaby mitt ute i de lapplänska fjällen. Platsen vi hyrde stugan på heter samma som sjön och bestod av två stycken gårdar med tillsammans fem stugor och en liten restaurang. Möjlighet till hyra av skoter, inköp av diverse förnödenheter och fiskekort kunde man göra i den lilla gårdsbutiken vid den ena av gårdarna. Ville man äta i restaurangen måste man boka mat och plats minst en dag i förväg så att ägarna hann ägna sig åt inköp och förberedelser.

Naturen här uppe kan ses som häpnadsväckande till och med överdådig för den som inte bor här. Möjligtvis också för den som gör det men jag har faktiskt inte frågat. Virisen är omgivet av fjäll, fantastisk natur och små tjärnar proppfulla med öring och röding. Även vi oerfarna förstagångs isfiskare lyckades kroka både öringar och rödingar efter lite råd och justeringar av tillvägagångsättet.

 

Att vara ute och skida i ett helt orört vinterlandskap är en fantastisk upplevelse, att det sen är klarblå himmel och solen skiner gör ju inte saken sämre. Att se den orörda snön framför sig ger en alldeles speciell frihetskänsla som sällan annars infinner sig. Vanligtvis är man inte bortskämd av att ha så mycket orörd natur till sitt förfogande. Virisen ligger så pass avlägset att man kan känna sig enormt ensam ute i naturen. Samtidigt kan man höra ljudet av eller stöta på en skoterförare på genomresa utan att man störs.

Restaurangen bjöd på en utsökt och väl tillagad middag med råvaror hämtade från naturen runt knuten, jagad, fiskad, plockad eller uppfött på gården. Paret som driver denna lilla pärla heter Tomas och Gunilla och dom har gjort ett fantastiskt arbete med att få till något så unikt på en så fantastisk plats som detta. För detta har jag den största beundran och är en liten gnutta avundsjuk att jag inte har gjort något liknande själv.

Vi kan inte annat att ge denna plats, detta fiske, denna miljö och denna restaurang 5 i betyg av 5 möjliga.

White Guide – Virisen

Virisen – hemsida

Karta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>