Jaktradio – Vad ska man köpa?

För att krångla till det lite för oss nybörjare finns det två olika typer av jaktradio. Det blir genast lite lättare om man redan har en plats i ett jaktlag som bestämt sig för en viss typ av radio. Då är det bara att bestämma sig för vad dom andra har och fokusera på vilket märke och modell man ska välja.

De varianterna som finns är 31 mhz som är det gamla systemet man har använt sig av länge och det nyare 155 mhz. Skillnaderna på de båda är framför allt att 155 mhz kan sända med en högre styrka och därmed få en bättre räckvidd och kvalitet. Det finns förstås undantag så som i bergig terräng där det kan fungera något bättre med 31 mhz.

Det viktigaste av allt är att man måste ha en 31 mhz för att prata med en annan 31 mhz. Samma sak gäller för 155 mhz. Alltså en 155 mhz radio för att prata med en annan 155 mhz radio

När man väl bestämt sig för om man ska ha det ena eller det andra så måsta man bestämma sig för vilket märke man ska köpa.

Några av de kändaste märkena är:

Zodiac / Hunter / Albecom / Genzo / ICOM / Lafayette

Radiotest i tidningen Jaktmarker och fiskevatten

Alla dessa är ju bra jaktradios och vad man väljer beror nog mest på tycke och smak. Ett råd är att undivaka de allra billigaste märkena där många tycks bli besvikna efter köp.

Själv valde jag efter mycket reasearch ”Lafayette DC Micro 5″ som jag är fantastiskt nöjd med. Mina kriterier jag satte upp för mitt val var att att denna skulle finnas i både 31 mhz och 155 mhz (eftersom jag behövde köpa båda) samt att den skulle vara vattentät, stryktålig, ha bra ljud och ett vettigt pris.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>